Engranatges

 

Un engranatge és un element utilitzat per transmetre moviment entre les diferents parts d’una màquina o mecanisme mòbil. Els engranatges estan formats per dues o més rodes dentades.  La més petita s’anomena pinyó i la més gran roda.

ENGINYER JUNIOR

Amb un motor gran i només dos engranatges, construeix un sistema de transmissió del moviment on la roda i el pinyò girin:

  1. A la mateixa velocitat.
  2. El segon engranatge més lent que el primer (sistema reductor).
  3. El segon engranatge més ràpid que el primer (sistema multiplicador).

PISTA: Quin sistema presebta aquest mecanisme?

AMPLIACIÓ: LA RELACIÓ DE TRANSMISSIÓ

Amb la calculadora, divideix el número de dents del primer engranatge entre el número de dents del segon engranatge. Si el resultat és 1, vol dir que el primer engranatge gira igual de ràpid que el segon. Si el resultat és <1 és un sistema reductor i si és >1, és un sistema multiplicador.

ENGINYER CAP

Donat que ja sabem molt d’engranatges, us encomanen la construcció d’un ventilador amb només un motor, que giri el més ràpid possible. El departament de l’empresa que ho aconsegueixi, obtindrà dos punts! Ànims!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *